I løpet av vårt leseprosjekt leste jeg flere bøker. Det var en bok jeg likte bedre enn de andre og det var ”Kompani Orheim” som er skrevet av Tore Renberg. Han er en kjent forfatter som har mottatt flere priser for sine bøker. Han skriver i flere sjangre som blant annet romaner, barnebøker og prosasamlinger. Den første boken hans kom i 1995 og het ”Sovende Floke”. Etter denne har han kommet med flere andre anerkjente bøker. Den romanserien/bokserien han nok er mest kjent for er bøkene om Jarle Klepp. I denne serien har det til nå kommet fem bøker og den første er også filmet. Den heter ”Mannen som elsket Yngve”.
”Kompani Orheim” er bok nummer to i serien om Jarle Klepp. I denne boken blir vi tatt med tilbake til Jarles oppvekst. Boken begynner rett før Jarle blir født og den strekker seg helt til der ”Mannen som elsket Yngve” starter og Jarle er rundt 18-20 år.
Jarle blir født i august 1972 og han vokser opp i Stavanger med sin mor og far. Oppveksten til Jarle er en fin og kjærlig tid. Familien er sterkt knyttet til hverandre og de har alle tre et veldig godt forhold. Men utover i boken endrer dette seg drastisk. Faren får problemer med alkohol som da påvirker hele deres familie. Boken handler videre derfra om hvordan Jarle og moren takler dette og hvordan dette ender til slutt.
Renberg har brukt et ganske detaljert språk som til tider kan virke litt tungt og kjedelig. Lange detaljerte beskrivelser, tankereferat og skildringer er typisk i denne boken av Renberg. Men disse punktene er også viktige og gode virkemiddel i boken. For hovedpersonen har en veldig kompleks tid med mange ting som skjer, han prøver å finne sin egen mening om alt, så blir vi gjennom disse tankene kjent med Jarle på en dypere måte, og det er veldig viktig for at slutten skal få samme stemning, tror jeg. Så disse litt lange tankereferatene betaler seg til slutt.
Tema i boken er at man ikke alltid vet hva som foregår innenfor husets fire vegger. For Jarle har mer å tenke på enn det de fleste rundt han vet, og han lar det være sånn. Et annet sentralt tema er forholdet mellom Jarle og faren. Dette samholdet blir satt på en sterk prøve gjennom hele boken og det er en sentral ting i selve avslutningen. Videre er også temaer som ungdomstid på 70-tallet, mor-sønn forhold, familiekjærlighet og liknende temaer som boken også rører ved, men som jeg ser på som mindre sentrale.
Mens jeg leste boken syns jeg ikke den var så bra som jeg hadde håpet. Det var først etter at jeg hadde lest den ferdig, lukket boken og tenkt litt over hva den egentlig mente å fortelle syns jeg at den var bra. Derfor vil jeg absolutt anbefale andre å lese denne boken. Det er en god bok, med er godt og relevant tema.
mandag 10. mai 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar