onsdag 14. desember 2011


VI ØNSKER ALLE ANSATTE OG ELEVER EN FREDELIG OG GOD JUL!





Vi har laget en liten juleutstilling på skolebiblioteket med dikt, bøker, pynt og bilder - og pepperkaker!




 I denne boka er en del av Alf Prøysens klassiske fortellinger og sanger om jula samlet. Her er Musevisa, Julekveldsvisa og Du og jeg og dompapen sammen med fortellinger om Teskjekjerringa gir julegave, Snekker Andersen og julenissen, Den vesle gutten og julenissetoget og Julekveld hos musefamilien. Har fargeillustrasjoner av forskjellige illustratører.



Her finnes alt om juletrepynt, julehjerter, julestrømper, kranser, engler, julekort, pepperkaker, pakkelapper og gaveinnpakning, samt duftende julebakst. Forfatterne presentere varierte teknikker, og det hele forklares med tekst, tegninger, bilder og mønster i full størrelse. Her får man tips om alt fra lappesøm til papirhobby og figurer i filt og finér. Noen av prosjektene er velegnet til juleverksted med hele familien.          Boka tar for seg skikker, tradisjoner, overtro og myter knyttet til julefeiring i gamle dager. Den presenterer bl.a. Åsgårdsreia, hekser, trollkatter, Lussi, de underjordiske og nissen.   

mandag 21. november 2011

COMENIUS

Comenius er et program for samarbeid innenfor grunn- og videregående opplæring på tvers av landegrenser innenfor EU. Gjennom en rekke tiltak gis det økonomisk støtte til samarbeid i Europa, både til enkeltpersoner og institusjoner.



Her er klassen til Marianne Bøhle, 1 STa som har arbeidet med et prosjekt om 'Waterpower', altså Vannkraft. Utstillingen er i skolebiblioteket.

fredag 28. oktober 2011

Lenketips

Sjekk hva de har gjort på Mailand vgs: informasjonskompetanse - wiki. :-) Katarina

onsdag 12. oktober 2011

DEN KULTURELLE SKOLESEKKEN 2011/12

I høst har vi hatt to forestillinger i Den kulturelle skolesekken.

Den første forestillingen var et collage over boken DBY skrevet av Taran Bjørnstad. Et kapittel i boken var dramatisert og to unge skuespillere, Kristin Jess Rodin spilte Mai og Buzhan Baban spilte Reza. Forfatteren kommenterte boka og forestillingen på film. Forestillingen var i kantina og ble spilt for 1. klassene på ST og ID.

Et par uker senere hadde vi forfatterbesøk av Jørn Lier Horst, en av Vestfolds krimforfattere. Han holdt hele BY og HS i ånde med 4 ‘forestillinger’ hvor han fortalte om bøkene sine og om noen av sakene som ligger til grunn for bøkene hans. I etterkant kom elever inn på skolebiblioteket for å låne hans bøker. Det er sikkert at dette var spennende for mange.


Til våren kommer det to teaterforestillinger i DKS. Den første, Rattus Norvegicus, skal spilles for hele skolen. Her møter vi innvandrerproblematikken snudd på hodet. Den andre forestillingen er for 2. og 3. klassene på ST og ID. Forestillingen heter Entropi, spilles av Teater Ibsen i samarbeid med Nationaltheateret og er beskrevet slik:

En kleptoman rusmisbruker med voldelige tendenser. En homofil katolikknarkis. En junkie som drømmer om å bli verdensmester i overdose. Alle søker hjelp hos en gestaltterapeut med en mørk hemmelighet.

Vi har også fått 3 nye kulturverter i år. Kulturvertene skal være med å arrangere og å gjennomføre forestillingene sammen med kulturkontakten. I år er kulturkontakten Anne Carina Borch som jobber på skolebiblioteket.

tirsdag 23. august 2011

SKOLESTART


Velkommen til skolebiblioteket til alle nye og 'gamle' elever. Vi er allerede i full gang med å dele ut lærebøkene for kommende skoleår på U22A.
I år er det Carina som står for utdelingen.
Se på de nye bøkene som er komme inn siden sist.

Lenka finnes her:
http://websok.mikromarc.no/Mikromarc3/web/default.aspx?db=re-vgs&unit=6465
og bøkene finner du i ulike kategorier nederst på siden. Hvis du vil se på en enkelt post, klikk på tittelen.


mandag 20. juni 2011

Skoleslutt



Skoleslutt, og de fleste lærebøkene er innlevert.


Vi ønsker God sommer!

tirsdag 31. mai 2011

WORLD BOOK ONLINE


På Re vgs har vi nå fått et abonnement på World Book Online. WBO er et nettleksikon med artikler, bilder og videosnutter. World Book Online har en 'Student' og en 'Advanced' versjon på engelsk og en 'Student' versjon på fransk og spansk. Du finner også lenker til nettet, ebøker og kart, nye og historiske.

Du kan lage din egen konto og dermed oppbevare søkene/prosjektene dine på World Books nettside.

På skolen kommer du automatisk inn på nettsiden fra alle datamaskinene, og du kan logge inn hjemmefra, se melding på It's learning som er sendt til alle elever.


Lenka:http://www.worldbookonline.com/wb/products?ed=all&gr=Welcome+Re+Videregaende+Skole!


Kom innom skolebiblioteket, så viser vi deg mer!

onsdag 25. mai 2011

Lærebøker ut og inn

Det er tiden for å levere inn og ut lærebøker. Nå samler vi inn Panorama for Vg1 og Vg2, slik at elever i Vg3 kan låne disse bøkene til eksamen 26. mai.

torsdag 5. mai 2011

Verdens bokdag

I år markeres Verdens bokdag i dag, 5. mai. Vanligvis skjer det den 23. april, men i år ble det påskeaften. Biblioteket har i dag fire utstillinger: reisehåndbøker, bøker om anti-mobbing, en om bærekraftig utvikling og den siste om HAIKUdikt i QR-kode. Stikk gjerne innom!

onsdag 4. mai 2011


Bildet er fra en utstilling på skolebiblioteket.


‘Å ta vare på hverandre’

Skoleåret 2010/11 har en bredt sammensatt gruppe - hvor også skolebiblioteket var representert - engasjert seg i et prosjekt hvor fokus var på å ta vare på hverandre – å se hverandre – og hvordan vi kan bidra til å skape et godt miljø på skolen. En arbeidsgruppe sammensatt av elever og ansatte hadde jobbet med prosjektet og planlagt dagen.

Prosjektet denne dagen skulle munne ut i en aksjonsplakat fra hver klasse som arbeidsgruppa skal bruke som grunnlag for videre arbeid framover.
Arbeidsgruppa har sett på ‘aksjonsplakatene’ fra klassene og har sett på hvilke temaer som er gjennomgående på plakatene. Vi bestemte oss for å velge ut 3 temaer – i første omgang – og jobbe videre med disse:

• Forebygge
• Inkludere
• Sanksjonere

Ut fra disse 3 punktene vil vi jobbe videre med å påvirke praksis på Re vgs – sammen med elevrådet, kontaktlærere og ledergruppa.
Arbeidsgruppa vil forslå at denne ‘halve dagen’ skal bli en årlig foreteelse som vi prøver å få inn ved skolestart. Vi tenker at det skal være ulike opplegg for hvert klassetrinn.

Vi ønsker å ha et fokus på temaet og ser for oss at null-toleranse er en holdning/ideal vi vil jobbe mot.

tirsdag 12. april 2011

"Idde"

Sindre i 2ATb har skrevet ned sagnet om "Idde" i forbindelse med en oppgave i norskfaget. Han sier at han har hørt sagnet mange ganger, men ikke sett det blitt skrevet ned. Si fra til biblioteket om du vet om sagnet er skrevet ned, da vil vi videreformidle kontakt med Sindre.


“Idde”
På tidlig 1700- tallet var det et gammelt jernverk på Eidsfoss. Så når du kom ridende på Bergsstigen over åsen fra Sande mot Eidsfoss, så kunne du se den sorte røyken som kom opp av pipa fra jernverket, og du kunne høre slagene fra den store slaghammern på flere mils avstand! Og da trodde de fleste som kom til Eidsfoss at dette var djevelens hjemby, men det var det jo absolutt ikke. For på Eidsfoss var det jobb til de fleste, for å drive dette jernverket måtte de ha mye tømmer og jernmalm, så alle mennene som bodde rundt det store vannet Eikern hadde nok å gjøre. Jernverket lå da i den ene enden av Eikern.

De hugg tømmeret med øks og sagde med lange sager. Og etter at de hadde kvista tømmeret og kappa det opp i riktige lengder, ble det dratt ned til Eikern med hester slik at det kunne bli frakta til jernverket. De la tømmeret ut i vannet slik at de kunne seile tømmeret ned til jernverket. Dette var farlig arbeid, så mange liv gikk tapt i løpet av jernverkets historie.
De skulle lage kull av tømmeret som ble fraktet til jernverket, så her ble tømmeret lagt i store hauger. Oppå haugene med tømmer la de først granabar, så jord og mose. Dette var slik at tømmeret skulle brenne sakte. En slik haug kunne brenne i 3 til 4 dager før man kunne spa ut det kullet som hadde blitt dannet av tømmeret. Mens det brant inne i haugen, måtte mennene som drev med det gå oppå den for å tette med mose og jord, her gikk det også mange menneskeliv tapt. Noen datt gjenom “lokket” på haugen og brant rett og slett opp. Når tømmeret fikk lite oksygen og brant sakte samtidig, ble det omdannet til kull, og dette kullet blir brukt til å fyre i den store ovnen i jernverket. Dette kullet brenner med mye høyere temperatur enn vanlig ved.
Mennene som bodde i motsatt enden av Eikern hadde store problemer med å frakte tømmeret over det lange vannet. Så en høst hadde de ikke fått sendt noe tømmer til jernverket, det var fordi det bare blåste motvind. De måtte seile tømmeret over den to mil lange Eikern, så de hadde mye tømmer liggende ved kaia. Alle mennene prøvde og prøvde å få tømmeret til jernverket, men ingen klarte dette. Tømmeret var den eneste intekten deres, og de hadde ikke penger til å hamstre mat før vinter kom. Men hadde dem fått levert tømmeret, så hadde de ikke hatt noen problemer.
En kald høstdag prøvde de igjen å få tømmeret til jernverket, men dette var til ingen nytte. På kvelden, da mennene var på vei hjem så møtte de en av ungguttene som bodde i bygda. Og han lurte på om han også kunne prøve å seile tømmeret til jernverket, men mennene bare lo av han og gikk videre, så gutten gikk ned til flåtan og bant alt tømmere fast til den. Det var fullmåne denne dagen, så månen lyste opp for han, selvom det fortsatt blåste hard motvind. Og akkurat i det gutten heiste seilet, så hørte han ett stort dunk under flåtan, men gutten tenkte ikke mer over det. Han prøvde å seile mot Jernverket, men det hjalp ingenting, så da tenkte han at han skulle senke seilet og komme seg til land igjen. Men plutselig da han hadde senka seilet, så hørte han flere dunk under flåtan og da begynte plutslig flåtan å dra seg bortover vannet, mot vinden og mot jernverket! Gutten skvatt til, men han kunne ikke gjøre noen ting, for flåtan bare dro seg mot vinden og den harde strømmen. Da flåtan kom fram til jernverket, så kjappa gutten seg med å binde tømmeret fast til land. Og han gikk å hente lønna hos jernverkets sjef. Men da kan skulle hjemover, så måtte han bruke seilet for å komme seg hjem, og da var det bare seilet som dro han.

Dagen etter, når mennene igjen skulle prøve å få tømmeret til jernverket, fikk de sjokk da de kom ned til kaia. Alt tømmeret var borte, og det var bare flåtan som lå der. Mens mennene sto og lurte, så kom gutten gående ned til dem med lønna i hånda, og da var han nødt til å dele lønna med dem. Men de kunne ikke fatte hvordan han fikk alt tømmeret til jernverket, det var jo så hard motvind. Men etter denne dagen, så var det ingen som lo mer av denne gutten.
Det var slik sagnet om “Idde” ble til, Idde var et undervannstroll som bodde i Eikern. Han spiste fisk og hadde visst sin egen hule der nede som han levde i. Og det sies at det var Idde som hjalp denne gutten med å frakte tømmeret mot vinden, og helt bort til jernverket. Jeg har hørt dette sagnet mange ganger, men ikke sett det blitt skrevet ned.

Sagnet er gjenfortalt og nedskrevet av Sindre i 2ATb, våren 2011

torsdag 7. april 2011

HAIKUfestival

1BAa og 1BAc med lærer Carina Borch presenterer HAIKUdikt funnet på nett. Diktene er lagt inn i QR-kode. For å kunne lese QR-koden må du ha en QR-kode generator på mobilen. Denne utstillingen av dikt og QR-koder finner du på biblioteket. Her er Rune og Mathias i 1BAa foran utstillingen.

onsdag 30. mars 2011

UNG 3.0

I dag er Unni og jeg på konferansen UNG 3.0 (konferanse om ungdom og medier). Interessant program. Følg gjerne konferansen online:

tirsdag 22. mars 2011

Sjekk denne!

Om du ikke har fått med deg noe om kildekritikk: sjekk i hvert fall denne:

fredag 4. mars 2011

Fagdag i historie for Vg3 og naturfag for Vg1


I dag er det blant annet fagdag i historie for Vg3 og naturfag for Vg1. Biblioteket har laget to enkle bokutstillinger og notater i It's learning. I It's har vi tipset om elektroniske kilder med god kvalitet.
Her er Unni på biblioteket i samtale med Andreas i 3STB vedr bøker om den kalde krigen.

fredag 18. februar 2011

Bok til vinterferien!


Biblioteket har fått inn en del nye bøker til vinterferien, og disse er satt opp på utstilling.
Ikke alle er årets/fjorårets bøker.
Vi anbefaler blant annet "Jeg elsker deg" av Hilde Hagerup, som kom ut i 2009. Sjekk omtale av boka i katalogen vår:
http://websok.mikromarc.no/Mikromarc3/Web/detail.aspx?Unit=6465&db=re-vgs&Id=7116&SW=jeg%20elsker%20deg&SC=FT&LB=FT&MT=&SU=6471&DG=&ST=Normal&Browse=1

onsdag 26. januar 2011

Essaykonkurranse

Skolen skal ha en essaykonkurranse nå i vår for elevene. Se mer på hjemmesiden til skolen her:

I den forbindelse har biblioteket lagt ut noen nyttige lenker på bibliotekets hjemmeside.

fredag 7. januar 2011

DKS - Re vgs

Re videregående skole var plukket ut til å dele erfaringer om Den kulturelle skolesekken, DKS, på et seminar i Trondheim 6. januar 2011.

Hensikten med seminaret er å lage et prøveprosjekt over 3 år, som skal munne ut i fylkeskurs for ungdom/elever som arrangører av kultur. Dette er et samarbeidsprosjekt på landsbasis mellom den kulturelle skolesekken, ungdommens kulturmønstring og kulturskolene i Norge.

Fra Re vgs deltok kulturkontakten/bibliotekaren ved Re vgs Unni H Sørsveen og kulturvertene Kahni 1STA og Sverre 1IDB. De hadde et innlegg hvor de fortalte om sine erfaringer ved Re vgs i form av en powerpoint og en samtale til slutt.

Re vgs var en av to videregående skoler som fikk æren av å presentere sine erfaringer.